Basisschool Programmeerles met Scratch

Via de Stichting FutureNL is het mogelijk om op een hele simpele manier aan (gratis) lesmateriaal te komen, om kinderen op de basisschool kennis te laten maken met Programmeren.

Op de site van FutureNL is een link beschikbaar naar heel veel materiaal op Lessonup.com om les mee te kunnen geven.

Om de kinderen van groep 6,7, en 8 met programmeren in aanraking te laten komen is het aan te bevelen om gebruik te maken van de bovenbouw lessen van Computational Thinking en daarin te kiezen voor Scratch.

 

Scratch is een gratis visuele programmeertaal waarmee kinderen snel hun 1e programma kunnen maken. Uit eigen ervaring weet ik dat de kinderen bij hun 1e les in 1 uur het programma : Red de Princess kunnen maken.  Maar laat ze niet te lang al hun creativiteit in het doolhoof steken , want dan is er te weinig tijd voor de rest.

In onderstaande lijstje zie je een mogelijke opbouw van de 1e lessen. Bij elk van de lessen zijn bijlagen waarin de instructie in pdf staat. Leerlingen kunnen deze direct vanaf het scherm of door even te printen gebruiken. Als ze de stappen doorlopen hebben ze iedere keer in een uurtje een programma af.

 

Een volgorde van lessen kan zijn:

Les 1 Red de Prinses (Doolhof)
Les 2 Vissen
Les 3: Scratch les 3: Quiz!
Les 4. Red de Olifant
uitbreiden van Red de Olifant: verder gaan met Les4 op deze pagina:

 

Meer materiaal is te vinden op:

https://www.lessonup.com/app/channel/futurenl/series/8f476f30a1dc3f9b64b9c307

Veel plezier met de lessen en heel veel dank aan de mensen die het lesmateriaal gemaakt hebben van onder andere FutureNL en Codeuur.