Domotica vervolg, fase 2 van NAS naar Raspberry Pi

Met het gebruik van de Synology NAS als Domotica controller heb ik naast de Philips Hue lampen ook Zwave toegevoegd, om stekkers en andere lampen te kunnen schakelen. Hiervoor heb ik een Aeon Zwave USB Stick aangeschaft en een aantal stekkerschakelaars

Het voordeel van het Zwave protocol is een hogere betrouwbaarheid, maar toch zat ik daar in het begin heel erg mee te stoeien. De reden hiervoor bleek na uitgebreid onderzoek naar dekking en dergelijke, toch vooral in de belasting en betrouwbaarheid van de NAS te liggen. Deze NAS(DS212j) is simpelweg te licht voor de gevraagde taken.

Na de inzet van de Raspberry bleek de performance en betrouwbaarheid enorm vooruit te gaan. Het schakelen van de stekkers ging nu vrijwel direct en altijd goed. Ik kon de Raspberry nu ook op veel grotere afstand van de schakelaar brengen met nog steeds goede werking

Vervolgens heb ik er nog een extra Zwave stekker met Energie meting toegevoegd, zodat ik het energie gebruik van een apparaat kan meten. Om zo onnodig verbruik in en rond het huis op te sporen. Dat levert ook interessante inzichten op….

en uiteraard de wens om nog meer toe te voegen 🙂

Domotica project, het begin

Wat begon met een simpele IP Camera t.b.v. inbraak detectie, is inmiddels uitgegroeid tot een ware domotica implementatie.Philips Hue lampen

Na de camera kwamen de Philips Hue lampen en vervolgens wilde ik de tuinverlichting ook nauwkeuriger schakelen o.b.v. Zon opkomst en ondergang i.p.v. op een timer die ik regelmatig moest verzetten.

In 1e instantie had ik het pakket domoticz op een Synology NAS DS212j draaien en het e.e.a. uitgebreid met een aantal Zwave stekkerschakelaar, maar deze NAS bleek toch te weinig power en werd ook voor te veel andere taken ingezet te worden om goed betrouwbaar de domotica aan te kunnen sturen.

 

Om meer betrouwbaarheid te krijgen heb ik vervolgens de Raspberry Pi 3 ingezet. Hierop uiteraard het pakket Domoticz geinstalleerd. En daarna ontdek je nog een heleboel andere leuke mogelijkheden..

wordt vervolgd..