Raspberry Pi move log to RAM

In order to lower the number of writes to the SD-card, it is wise to move the log life to a tmpfs mount in RAM.

i found this site that explains how to do it: https://domoticproject.com/extending-life-raspberry-pi-sd-card/

As a result of this , the MQTT service running on my Domoticz Pi, raised an error. Error: MQTT: Failed to start, return code: 14 (Check IP/Port)

Apperantly the dir /var/log/mosquitto can not be created on RAM .

A suggested solution that I need to test is in: https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=34820

Grafana Stability Raspberry Pi 3B+ issues

Unfortunately it seems that the Grafana stack with Influxdb and Telegraph is not stable enough on my raspberry pi.

An issue that could cause this, is the SD-card , it’s speed and durability.

Even after disabling Grafana. the pi running that , which i also used as a webserver, crashes. So a conclusion at this time is that de SD card is having some issues. New higher speed SD-card has been ordered. Until then , the Grafana portal has gone offline unfortunately.

Grafana Dashboards added

I added Grafana dashboard on my Domoticz data

it’s a nice addition and provides more information over time.

The information displayed, is (some examples) the current Energy usage, the usage over a specified time, Current Temperatures in Livingroom, attic, Outside etc. And those are also shown over a specified period.

The Grafana dashboard is based on the influx database for IOT devices.

Grafana offers lots of additional possibilities, as a result i also added a Synology NAS Dashboard and a dashboard to monitor the Raspberry Pi that Grafana and InfluxDB are running on.

 

ESP8266 Wemos D1 Temperatuur

Na de 1e toepassing met het relais, ben ik op zoek gegaan naar meerdere toepassingen en zo zijn er een aantal:

  • Wireless Temperatuur meter
  • Wireless Bewegingdetector
  • Wireless Led Strip besturing
  • Wireless Lichtniveau detectie
  • etc

Het mooie hiervan is dat al deze delen met elkaar gecombineerd kunnen worden en geintegreerd kunnen worden in een Domotica oplossing.

zo heb ik inmiddels een temperatuur meter voor buiten gebaseerd op de DS18b20

 

een looplicht in de slaapkamer die aangaat op beweging en vervolgens als een looplamp aangaat per pixel, gecombineerd met een temperatuur meting op basis van de DHT module

 

ESP8266 Relais Toepassing

Na de ontdekking van verschillende ESP8266 modulen, ben ik aan het experimenteren met deze modulen geslagen.

In 1e instantie met een NodeMCU experimenteer board, om te ontdekken hoe het e.e.a. geprogrammeerd kan worden.  Na wat ge-experimenteer heb ik uiteindelijk de Wemos D1mini als most preffered omdat deze lekker klein is, en een standaard shield voor relais heeft.

Wemos Relay Shield
Wemos Relay Shield

 

Met het gebruik van deze relaisshield kon ik , door gebruik te maken van standaard ESPEasy mijn verwarmingsklep via Wifi en Domoticz gestuurd maken. Dat smaakt natuurlijk naar meer….

 

 

Domotica en ESP8266

Na de ervaringen met de Raspberry pi en Zwave, ben ik in de ban geraakt van verdere automatisering in en rondom het huis. De hoge kosten voor Zwave producten zijn daarin wel remmend.

Een grote mate van interesse naar Internet of Things of oplossingen en gesprekken met collega’s en vrienden brachten me op het pad de van Sonoff en ESP8266 modulen.

Wemos D1 ESP8266
Wemos D1 ESP8266
Sonoff Switch

 

Beiden zijn op basis van de ESP8 266 Wifi modulen.

Met de Sonoff kan 220V geschakeld worden via de software die erop staat. De software op de Sonoff is te vervangen door ESPEasy waardoor deze simpel te integreren is in verschillende domotica oplossing.

De kosten voor deze modulen zijn erg laag en zijn via verschillende kanalen verkrijgbaar. Via Aliexpress kun je ze bestellen tegen zeer lage kosten als je het geduld kunt opbrengen.

In Nederland kun je ook veel bestellen via bv. Tinytronics.nl wat duurder maar daar heb ik ook goede ervaringen mee, en de volgende dag bezorgd.

  • Meer info voor de Sonoff switch: op de site van Itead.cc.
  • Meer info over de ESP8266 is op veel verschillende sites te vinden waaronder deze op Wikipedia

Domotica vervolg, fase 2 van NAS naar Raspberry Pi

Met het gebruik van de Synology NAS als Domotica controller heb ik naast de Philips Hue lampen ook Zwave toegevoegd, om stekkers en andere lampen te kunnen schakelen. Hiervoor heb ik een Aeon Zwave USB Stick aangeschaft en een aantal stekkerschakelaars

Het voordeel van het Zwave protocol is een hogere betrouwbaarheid, maar toch zat ik daar in het begin heel erg mee te stoeien. De reden hiervoor bleek na uitgebreid onderzoek naar dekking en dergelijke, toch vooral in de belasting en betrouwbaarheid van de NAS te liggen. Deze NAS(DS212j) is simpelweg te licht voor de gevraagde taken.

Na de inzet van de Raspberry bleek de performance en betrouwbaarheid enorm vooruit te gaan. Het schakelen van de stekkers ging nu vrijwel direct en altijd goed. Ik kon de Raspberry nu ook op veel grotere afstand van de schakelaar brengen met nog steeds goede werking

Vervolgens heb ik er nog een extra Zwave stekker met Energie meting toegevoegd, zodat ik het energie gebruik van een apparaat kan meten. Om zo onnodig verbruik in en rond het huis op te sporen. Dat levert ook interessante inzichten op….

en uiteraard de wens om nog meer toe te voegen 🙂

Domotica project, het begin

Wat begon met een simpele IP Camera t.b.v. inbraak detectie, is inmiddels uitgegroeid tot een ware domotica implementatie.Philips Hue lampen

Na de camera kwamen de Philips Hue lampen en vervolgens wilde ik de tuinverlichting ook nauwkeuriger schakelen o.b.v. Zon opkomst en ondergang i.p.v. op een timer die ik regelmatig moest verzetten.

In 1e instantie had ik het pakket domoticz op een Synology NAS DS212j draaien en het e.e.a. uitgebreid met een aantal Zwave stekkerschakelaar, maar deze NAS bleek toch te weinig power en werd ook voor te veel andere taken ingezet te worden om goed betrouwbaar de domotica aan te kunnen sturen.

 

Om meer betrouwbaarheid te krijgen heb ik vervolgens de Raspberry Pi 3 ingezet. Hierop uiteraard het pakket Domoticz geinstalleerd. En daarna ontdek je nog een heleboel andere leuke mogelijkheden..

wordt vervolgd..